Opas kotiutuvalle koiralle

Uuden perheenjäsenen saavuttua

Koiran saavuttua Suomeen on tärkeää olla tietoinen muutamista seikoista. Lue nämä ohjeet huolella ja ota yhteyttä yhdistykseen, mikäli mieltäsi askarruttaa jokin koiraan liittyvä asia.

Koiraa adoptoitaessa tulee muistaa, että koirien luonnekuvaukset on lähes aina tehty tarhaoloissa. Koiran käyttäminen voi muuttua kotiin pääsemisen jälkeen, eikä luonnekuvauksen paikkansa pitävyyttä voida luvata. Koirien iän määrittäminen puolestaan perustuu hyvin useineläinlääkärin arvioon. Varmaa tietoa koiran iästä ei useinkaan voida antaa. Aikuisilla koirilla iän tarkka määrittäminen on vaikeaa.

1. Lentomatka ja koiran saapuminen Suomeen

Lentomatka Malagasta Helsinkiin kestää noin 4,5 tuntia, mutta matka lähtöselvityksineen on huomattavasti pidempi. Matka on koiralle uusi ja outo kokemus, johon ne reagoivat yksilöllisesti. Tavallisesti koirat pärjäävät lentokoneessa hyvin, mutta voivat olla hyvinkin väsyneitä matkan jälkeen jopa muutaman päivän ajan.

Saavuttuaan Suomeen koira tulee tullialueen läpi kuljetuslaatikossa yleensä lentokummin kanssa. Kentällä koiraa vastassa on yhdistyksen yhteyshenkilö sekä koiran uudet omistajat. Koira ei siirry siis lentokummilta suoraan omistajalle, vaan omistajan tulee tavata yhdistyksen yhteyshenkilö kentällä ennen luovutusta ja hoitaa luovutussopimus yhdistyksen yhteyshenkilön kanssa.

Kentälle tulee ottaa mukaan panta, valjaat ja taluttimet sekä makupaloja koiralle. Mikäli uusi omistaja ei tunne yhdistyksen yhteyshenkilöä, voi olla hyvä pitää esillä vastaanottoaulassa esimerkiksi talutinta, jolloin yhdistyksen edustajan on helpompi tunnistaa uudet omistajat. Kotimatkalle tulee varata vettä ja tarvittaessa ruokaa. Usein kotimatkaa saattaa helpottaa se, että hakijoita on kaksi, jolloin toinen voi olla koiran kanssa kotimatkan ajan.

2. Koiran terveys

Uudelle omistajalle kerrotaan kaikki saatavilla oleva tieto koiran terveydestä. Koiran terveydestä ei kuitenkaan koskaan voida antaa takuita. Testeistä ja eläinlääkärin tutkimuksista huolimatta koiralla saattaa ilmetä sairauksia, koska osassa sairauksista on pitkä itämisaika eikä testituloksissa taudin vasta-aineet välttämättä näy.

Koirilla saattaa olla iho-ongelmia, kuten myös tulehduksia korvissa ja silmissä. Koiran hampaat vaativat hyvin usein hoitoa esimerkiksi hammaskiven vuoksi. Myös yskää saattaa olla. Uuden omistajan on hyvä varautua kaikkeen.

Huomiota tulee kiinnittää loishäätöihin. Vaikka jokainen koira on saanut tarhalla sekä sisä- että ulkoloishäädöt on ne uusittava myös uudessa kotimaassa. Koirille annetaan Pratsikvanteli lääkitys (Drontal tai vastaava) kahden viikon sisällä koiran saavuttua Suomeen. Samoin fenbendatsoli (Axilur) kahden viikon sisällä koiran saavuttua Suomeen. Matolääkkeen antamispäivä lähtömaassa löytyy koiran passista kohdasta VII ECHINO-COCCUS TREATMENT.

Jatkossa koira kannattaa madottaa 1-2 kertaa vuodessa tai aina kun loisia on todettu ja ennen rokotusta.

Koiraa ei siis kannata viedä heti alkuun yleiseen koirapuistoon vaan hoitaa loishäädöt ohjeen mukaisesti.

Ulkoloishäätö on voitu tehdä esimerkiksi Frontline-nimisellä aineella ja sen antopäivä lukee passissa kohdassa VI TICK TREATMENT. Käsittely kannattaa uusia, jos koiralla jostain syystä näkyy vielä eläviä ulkoloisia. Turkki kannattaa siis tutkia. Monesti rapsuttelu ja ihon hilseily johtuvat kuitenkin stressistä paikan- ja ilmastonvaihdoksen vuoksi. Ulkoloiset leviävät kuitenkin helposti koirasta toiseen, joten perheen kaikki
koirat ja kissat tulee tarvittaessa käsitellä samalla tavalla.

Koirasta otatetaan leishmania ja sydänmato testit 6-7 kk kuluttua Suomeen tulosta.

Muihin iho-ongelmiin auttavat usein oikeanlainen ruoka ja tasapainottava shampoo.

Eläinlääkärissä käynti ja rokotukset

Koiran kotiuduttua on hyvä varata aika eläinlääkärille, vaikka mitään ongelmia ei olisi. Peruseläinlääkärin tarkistus saattaa antaa tärkeää tietoa koirasta ja tulevista rokotuksista. Koiran passi on tärkeä ottaa mukaan eläinlääkärille, sillä siihen tehdään kaikki merkinnät esimerkiksi juuri rokotuksista ja eläinlääkäri näkee siitä koiralle annetut rokotukset.

3. Koiran kotiuttaminen

Koira tarvitsee aikaa tutustua ja asettua uuteen kotiinsa. Vieraiden kutsuminen ja kyläilyt rasittavat koiraa kotiutumisen alkupäivinä. Kotiutuminen on yksilöllinen prosessi, joten uuden omistajan tulee toimia koiran mukaan. Tutustuminen perheen muihin mahdollisiin koiriin kannatta tehdä esimerkiksi ulkona poissa omalta pihalta. Sopeutuminen vaatii kuitenkin usein niin aikaa kuin kärsivällisyyttä. Aralla koiralla sopeutuminen uuteen kestää aina pidempään kuin sosiaalisesti luottavaisilla koirilla.

Koiraa ei saa pitää ollenkaan irti ensimmäisten viikkojen aikana kotiutumisesta. Myöhemmin irtioloa voi kokeilla hyvin aidatulla alueella, esimerkiksi koirapuistossa kun luoksetulo on varma. Osa koirista on pitkään tarhalla olleena ja mahdollisesti kovia kokeneena aluksi hyvin arkoja. Arka koira pelästyy helposti uusia tilanteita ja ääniä, jolloin karkaamisen riski on suuri. Koiran irti pitämiseen vaikuttaa myös koiran metsästysvietti. Osalla koirista metsästysvietti rajoittaa vapaana pitämistä, vaikka koira muutoin olisikin kuuliainen.

Kotiutumisprosessiin saattaa kuulua myös sisäsiisteyden harjoittelua ja siihen tulee suhtautua kärsivällisesti. Myös ruoan varastaminen pöydiltä tai ruoan piilottaminen voivat nousta esille koiran kotiutumisprosessin aikana. Johdonmukaisuus ja ennakointi omistajalta auttavat koiraa
eteenpäin.

4. Ulkoilu

Turvallisin tapa ulkoiluttaa koiraa on hihnassa sekä asiallisessa kaulapannassa. Toisinaan panta- valjasyhdistelmä voi olla hyödyllinen yhdistelmä. Tämä varmistaa, ettei koira pääse pujottautumaan kaulapannasta pois esim. toisia koiria kohdattaessa. Positiivinen palkitseminen ja pitkäjänteisyys kuuluvat ulkoilessa koiran kouluttamiseen. Kannattaa muistaa, että tarhalta juuri tulleiden koirien yleiskunto saattaa olla vielä heikko, joten lenkkeily on syytä aloittaa rauhallisesti.

Vapaana juokseminen on kuitenkin koiralle tärkeää. Hyvin aidattu piha tai koiratarha antavat mahdollisuuden koiralle nauttia vapaana liikkumisesta ja purkaa energiaa luonnollisella tavalla. Yleiseen koirapuistoon menoa ei kuitenkaan suositella heti ensimmäisten viikkojen aikana koiran saapumisesta, jotta loishäädöt on varmistettu ja koira on ehtinyt kotiutua riittävästi.

5. Mikrosirun rekisteröinti

Koiran tiedot rekisteröidään turvasirupalveluun. Jos koira karkaa ja päätyy esim löytöeläintaloon on omistajan löytäminen helpompaa kun siru on rekisteröity. Yhdistyksen kautta adoptoidut koirat on merkattu Turvasiru.fi palveluun yhdistyksen toimesta.

6. Ruokinta ja ravinto

Koirien pääasiallinen ruoka tarhalla on kuivaruoka, joten kuivaruoalla on turvalista aloittaa uuden perheenjäsenen ruokinta. Kuivaruoan joukkoon voi hiljalleen lisäillä mm. jauhelihaa, riisiä, raejuustoa ja piimää. Mikäli koiran vatsa menee helposti sekaisin joko ruoasta tai jännityksestä, niin apteekista voi hakea esimerkiksi Canicur tai Aptus Attapekt –tuotteita, jotka auttavat tasapainottamaan vatsaa. Vaikeassa ripulissa on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.

7. Ongelmia

Sisäsiisteys saattaa vaatia uudelleen harjoittelua tarhalla elämisen jälkeen. Osa koirista on asunut normaalisti kotikoirana Espanjassa, mutta tarhalla kotikoiran taidot helposti unohtuvat. Osalla koirista ei välttämättä ole lainkaan kokemusta kotikoiran elämästä, jolloin opetteluun tulee varata riittävästi aikaa. Uroskoirilla voi ilmetä tarvetta merkkailuun myös sisätiloissa, joten siihenkin kannattaa varautua. Koiran ohjaaminen kohti oikeaa käytöstä tulee tehdä positiivisin menetelmin esim. pieniä palkkioita käyttäen.

Eroahdistus on myös varsin tavallista adoptoiduilla koirilla. Koiran saatua viimein oman kodin, voi hylkäämisen pelko ja yksin jääminen aiheuttaa eroahdistusta. Yksinoloa tulee harjoitella heti alusta alkaen, vaikka olisitkin ottanut lomaa koiran saapumisen vuoksi. Pienin askelin edettäessä koira oppii tuntemaan olonsa turvalliseksi jäädessään kotiin yksin. Muistahan kuitenkin, että koiraa ei ole tarkoitettu olemaan yksin, joten jo ottaessa kannattaa miettiä onko riittävästi aikaa olla ja harrastaa koiran kanssa. Vaikeissa eroahdistustapauksissa kannattaa kääntyä eläinlääkärin puoleen, mutta ensin voi kokeilla mm. DAP ja Adaptil (pannat, haihduttimet) tuotteita joita saa esim lemmikkieläinliikkeistä ja apteekeista on todettu olevan hyötyä esim eroahdistuksen kanssa.

8. Yhteydenpito yhdistykseen adoption jälkeen

Yhdistys odottaa, että uusi omistaja kertoo koiran kuulumisia sen kotiuduttua. Ongelmatilanteissa yhdistys toivoo, että yhteyttä otetaan välittömästi. Yhdistys pyrkii auttamaan ja tukemaan uusia perheitä parhaansa mukaan.