Koiran terveys


Ruokaviraston maahantulovaatimuksiin voit tutustua tässä.

Suomeen tulevalla koiralla pitää olla voimassa oleva raivotautirokotus.

Lisäksi muun muassa Espanjasta Suomeen saapuva koira tarvitsee ekinokokkilääkityksen.

Maantulovaatimuksiin kuuluu myös mikrosiru ja lemmikkipassi.

Vastuullisena rescueyhdistyksenä testaamme koirista lisäksi seuraavat punkinvälitteiset taudit:

anaplasmoosi, borrelioosi, ehrlichiä ja babesia sekä joissakin tapauksissa rickettsia.

Koirat saavat ns. vitosrokotteen, johon sisältää rokotukset parvoa, penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta, kennelyskää ja leptospiroosia vastaan.

Koirat ovat myös kastroitu/steriloitu, mikrosirutettu ja sisä- ja ulkoloishäädetty.

Ennen Suomeen tuloa testataan myös kaikilta koirilta leishmanioosi ja sydänmato.

Kun kuljetusajankohta on selvillä, virkaeläinlääkäri tarkastaa koiran ja merkitsee tulokset Traces-rekisteriin.

HUOMIO!!!

Vaikka yhdistys testaa koiria laajemmin kuin mitä maahantulovaatimukset edellyttävät, täyttä varmuutta koirien kokonaistilanteesta ei voida kuitenkaan luvata. Testit eivät ole 100% varmoja ja koira voi saada tartunnan testin ottamisen jälkeen. Joidenkin sairauksien itämisaika on pitkä eikä testien ottohetkellä saada positiivista tulosta.

Koiralla voi myös olla vanhoja vammoja, jotka tulevat esille vasta Suomessa. Adoptioita miettiessä kannattaa ottaa huomioon myös mahdolliset myöhemmin ilmenneet sairaudet ja siitä koituvat kustannukset. Yhdistys ei vastaa piilevien vammojen tai ilmenevien sairauksien hoitokuluista.


Tutustu näihin sairauksiin:

Rabies

Rabies on viruksen aiheuttama tarttuva ja tappava keskushermostosairaus sekä ihmisillä että eläimillä. Tauti leviää sairastuneen eläimen syljen välityksellä. Itämisaika voi olla jopa kuusi kuukautta. Rabies tilanne Espanjassa on tällä hetkellä hyvä. Ennen adoptiota koirat ovat tarhalla useista viikoista kuukausiin, joten riski rabies tartuntaan ennen rokotusta ilman, että oireita esiintyisi on hyvin pieni.

Sydänmato

Sydänmato on lämpimillä ja trooppisilla alueilla esiintyvä koiran loinen (Dirofilaria immitis), joka tarttuu hyttysen välityksellä. Aikuinen sydänmato on noin 20 – 30 cm pitkä ja elää sydämen oikeassa kammiossa. Tartunnalle on tyypillistä pitkä oireeton kausi, jonka jälkeen kehittyy sydän-keuhkosairauden oireita kuten yskä, hengenahdistus, laihtuminen ja heikentynyt rasituksensieto. Sydänmadon hoitaminen on mahdollista.

Leishmania

Leishmanioosi on alkueläimen aiheuttama tauti, joka leviää hietasääsken piston mukana. Suomessa tätä väli-isäntänä tarvittavaa hietasääskeä ei
esiinny. Tauti ei tartu koirasta toiseen eikä koirasta ihmiseen. Sairauden itämisaika on kuukausista vuosiin. Leishmanioosi on krooninen sairaus, jonka oirekuva vaihtelee. Oireita ovat rasituksessa väsyminen, laihtuminen ja iho-oireet (kuiva, hilseilevä iho, karvanlähtö (usein silmien ympäriltä), huonosti parantuvat haavaumat iholla, kiihtynyt kynsien kasvu, kovettuneet anturat ja kirsu. Iho-oireiden jälkeen toiseksi yleisin oire on suurentuneet imusolmukkeet. Muita oireita voivat olla kuume, sidekalvontulehdus, värikalvon tulehdus, suurentunut perna, nenäverenvuoto, moniniveltulehdukset, munuaisoireet ja suun haavaumat. Taudin diagnoosikeinoja ovat PCR-koe, vasta-ainemääritystai luuydinbiopsia. Tehokkaita hoitokeinoja on olemassa, mutta kokonaan loista ei koiran elimistöstä pystytä poistamaan. Alkuvaiheessa todettu sairaus voidaan hoitaa niin, että koira voi elää normaalia oireetonta elämää.

Ekinokokkoosi

Ekinokokkoosi on heisimatoihin kuuluvan loisen aiheuttama tauti, jonka itämisaika on pitkä. Pääisäntäeläimelleen se ei aiheuta oireita, mutta oireeton koira voi levittää tautia ihmiseen ja muihin koiriin. Ihminen voi saada tartunnan loista kantavan eläimen ulosteista tai niiden ulosteen saastuttamien esim marjojen välityksellä. Tartunnan voi myös saada koiran turkkiin tarttuneista madon munista. Loistartunta aiheuttaa väli-isännässä suuria nesteen täyttämiä rakkuloita maksaan ja muihin elimiin.

Anaplasmoosi

Anaplasmoosi tarttuu punkkien välityksellä. Itämisaika on 1-2 viikkoa. Taudin oireet ovat epämääräisiä kuten kuume, ruokahaluttomuus, väsymys, oksentelu, ripulointi, ontuminen ja hermosto-oireet. Tautia hoidetaan useamman viikon antibioottikuurilla.

Borrelioosi

Borrelioosi tarttuu punkin välityksellä. Sitä esiintyy myös Suomessa. Oireet voidaan havaita vasta jopa kuukausien kuluttua puremasta. Alkuvaiheen oireita ovat kuume, ruokahaluttomuus ja väsymys. Näitä oireita seuraa kuukausiakin kestävä oireeton vaihe. Oireettoman vaiheen jälkeen voi esiintyä ontumista, munuaisvaurioita sekä hermosto- ja sydänoireita. Borrelioosia hoidetaan pitkällä antibioottikuurilla.

Ehrlichioosi

Ehrlichioosi tarttuu ruskean koirapunkin ja punkin välityksellä. Itämisaika on muutamia viikkoja. Oireita ovat kuume, väsymys, ontuminen, ruokahaluttomuus, neurologiset oireet, suurentuneet imusolmukkeet ja verenvuodot. Akuutin vaiheen jälkeen koira voi jäädä kantajaksi tai sairastua kroonisesti. Tauti hoidetaan antibiooteilla.